ROMEGA BLOG

Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα τoυ Romega

Αναρωτιέστε πώς προέκυψε το Romega; Ο ιδρυτής, Hogne Hallaråker, εξηγεί πως τέθηκαν τα θεμέλια για την ιδέα ενός συμπληρώματος διατροφής με βάση τα αυγά του ψαριού.

Η ιδέα του Romega προέκυψε με βάση τις προνύμφες των ψαριών

Όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με την ίδρυση Arctic Nutrition το 2011 στην Ørsta Νορβηγίας ο βιοτεχνολόγος Hogne Hallaråker μαζί με τους συνεργάτες του Jan Rammereit και Harald Nordal, βασίστηκε στα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που είχαν προηγουμένως λάβει από πειράματα σχετιζόμενα με Φωσφολιπίδια Ωμέγα-3 και τα ιχθύδια αμέσως μετά την εκκόλαψη (προνύμφες) των θαλάσσιων ψαριών.

Το κλειδί βρίσκεται στα Φωσφολιπίδια Ωμέγα-3

Ερευνώντας την βελτίωση των μεθοδολογιών εκτροφής του ψαριού ιππόγλωσσα (halibut), παρατηρήθηκε ότι οι αναπτυσσόμενες προνύμφες παρουσίαζαν ατέλειες όπως ελαττωματική ανάπτυξη του σκελετού, των ματιών, του χρώματος και της συμπεριφοράς. Τα πειράματα έδειξαν ότι η ελαττωματική ανάπτυξη αυτών των προνυμφών μειώθηκε κατά 90% όταν προστέθηκε ένα προϊόν στη διατροφή των προνυμφών που είχε αναπτύξει η ερευνητική ομάδα της Arctic Nutrition, στα εργαστήριά της, στην περιοχή Hovdebygda Νορβηγίας.

Η μόνη διαφορά στη δίαιτα των προνυμφών για την αποκατάσταση της φυσιολογικής τους ανάπτυξης, ήταν ότι προστέθηκε στην τροφή τους λίπος προερχόμενο από ουσίες πλούσιες σε ωμέγα-3 δεσμευμένα σε μια ειδική μορφή που ονομάζεται φωσφολιπίδια (PL). Προηγουμένως, είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο κανονικά ωμέγα-3 από τριγλυκερίδια (TG).

Τα Φωσφολιπίδια υπάρχουν ως φυσικά δομικά συστατικά στο ανθρώπινο σώμα

Τα Φωσφολιπίδια είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό όλων των κυτταρικών μεμβρανών τόσο στα ζώα όσο και στα φυτά. Είναι σημαντικό η ποιότητα της κυτταρικής μεμβράνης να παραμένει καλή, ώστε τα θρεπτικά συστατικά, οι άχρηστες ουσίες και τα αέρια να εισέρχονται και να αποβάλλονται από το κύτταρο με αποτελεσματικό τρόπο. Το κλειδί για την καλή λειτουργία των κυττάρων, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα κατάλληλα λιπαρά οξέα ω-3, που ονομάζονται DHA και EPA, συνδέονται άμεσα με το Φωσφολιπίδιο, όπως ακριβώς βρίσκονται και στην κυτταρική μεμβράνη.

Τα Φωσφολιπίδια Ωμέγα-3, που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα αυγά των ψαριών, είναι ιδανικά για τη διατροφή των ψαριών και απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη των προνυμφών των ψαριών. Το ερώτημα τότε ήταν αν είναι εξίσου χρήσιμα για άλλα ζώα και για τον Ανθρωπο. Η απάντηση είναι ναι, και εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις εμπειρίες μας με τα Ωμέγα-3 από το αυγοτάραχο Ρέγγας.

Founder of Romega Hogne Hallaråker

Share This :
Facebook
Twitter
LinkedIn

Related Blog & Article

Scroll to Top